09/10/2022

Freitagsspaziergang zur Allmend Messe

 

Чудовий осінній день п'ятниці знову покликав на традиційну прогулянку містом Luzern та його околицями з Werner Haas (Quartierverein Reussbühl). Цього разу піший маршрут пролягав районом Allmend Messe, що розкинувся в підніжжі величної гори Pilatus.


Поруч знаходиться Schulhaus Secondar Hubelmatt, в якому навчався Вернер. Він щодня їздив сюди на велосипеді з центру міста. І ніколи на автобусі. Тому цей район для нього рідний.

In der Nähe befindet sich die Schulhaus Sekundar Hubelmatt, an der Werner studiert hat. Er fuhr jeden Tag mit dem Fahrrad vom Stadtzentrum hierher. Und niemals mit dem Bus. Deshalb ist diese Gegend für ihn heimisch.


Історично термін Allmend означав пасовища, ліси й пустирі, які були віддані для колективного господарського використання уповноваженими жителями селищного об'єднання - одного або декількох сіл, хуторів або фермерських груп. Ця територія знаходилась в спільному користуванні та використовувалась для спільних потреб громад. 
Завдяки величезній праці сучасних мешканців Люцерну, які вивезли звідси сотні вантажівок засміченого грунту та облагородили це сповнене історією місце, воно сьогодні перетворено в чудовий природоохоронний ландшафтний парк та рекреаційну зону. 
 

Подібно до гігантської конвеєрної стрічки, льодовики перевозили на собі велику кількість каміння. Після їх танення, ці камені поступово зникли, пішовши під землю та ставши частиною озер та річок. Тут, в Люцернському Allmend, вони, на жаль, знаходяться в місці, яке не відповідає їх геологічному грунту. Саме тому їх і називають "валунами" або «erratische Blöcke», що означає заблукалі глиби (лат. errare = заблукати). Ось ці три свідки льодовикового періоду були перенесені з Альп в Люцерн 17 000 років тому. У 2021 році їх виявили під час земляних робіт в новому Elisabethenparks та привезли з Fundon в Люцернський Allmend.


Білі прожилки цього каменю, який нагадує засніжені Альпи, складаються з кристалів вапняного шпату. Природа створила їх з нумулітів (одноклітинних морських тварин з лінзовидною вапняною оболонкою). Вони існували ще в первісному Середземному морі та вимерли в кінці раннього олігоцену, біля 31-29 млн років тому. В цих білих смужках, зокрема, є й фрагменти великих морських їжаків. Тому, торкаючись цих свідків минулих епох, ви можете доторкнутись і до фауни Юрського періоду.



Не так давно ця місцевість була військовим артилерійським полігоном. З 1699 р. тут гриміли гармати, які тоді стояли на узвишші та стріляли в мішені, що розміщувались приблизно там, де стоять нинішні казарми. Вогонь вівся в напрямку Biregg. Кажуть, що одне з останніх артилерійських навчань старого зразка тривало п’ять днів. За певну оплату до стрільби допускали і цивільних осіб. До змагань зі стрільби почало заохочувати навіть духовенство, встановлюючи призи та премії. Для ватаг цікавих громадян, які приїжджали сюди з міста, тут спеціально облаштували три корчми та танцювальні зали.



Місто Люцерн стало власником частини Альменда лише з 1877 року.



Приміщення старого басейну Neubad, який було перетворено в культурний центр для виставок та концертів, учасники п'ятничних прогулянок відвідували минулої п'ятниці. Він знаходиться неподалік на Bireggstrasse, Замінив його новий басейн Freizeitbad Allmend, який завжди радий новим гостям.


Die Messe Luzern organisiert seit den 1980er Jahren jährlich die Verbrauchermesse LUGA. Daneben veranstaltet sie Fachmessen wie die Suisse Tier, die appli-tech, die Zebi, die Hardware, die Swiss Plastics Expo, die Suisse Floor die light&sound, die IMS, die AM Expo, die Swiss Handicap und die Swiss Medtech Expo. Das Messegelände im Zentrum von Luzern besteht aus vier Hallen mit einer Ausstellungsfläche von rund 15'000 m².








Біля стадіону Allmend, де тренується ФК Люцерн, дуже багато його зелених близнюків, на яких  грають в футбол діти та молодь. Тут росте нове футбольне майбутнє Люцерну.

In der Nähe des Allmend-Stadions, in dem der Luzern Football Club trainiert, befinden sich viele seiner grünen Zwillinge, in denen Kinder und Jugendliche Fußball spielen. Hier wächst Luzerns neue Fußball-Zukunft.


Історія Allmend має і велику авіаційну сторінку. Почалася вона в 1910 році з тижнів «mit Flugzeugen schwerer als Luft durch», які проводились тут. В 1915 році міський інженер Otto Businger навіть розробив проект аеродрому на Allmend. Проте, проект так і не був реалізований. В 1918 році тут, на перехресті повітряних маршрутів Цюрих-Тун та Цюріх-Тічино, була облаштована авіабаза.


У 1923 році федеральним урядом Швейцарії було тут побудовано два авіаційні ангари, а місто повинно було підготувати (спланувати) льотне поле. Однак не обійшлося без проблем. Літаки злітали на малій висоті та пролітали над житловими кварталами, які страждали від шуму та від бризків машинного масла, що нерідко падало на голови міщан. Клопотів завдавали й аварії. Найсерйозніша з них сталася в 1931 році, Під час показового польоту розбився спортивний  біплан. Його падіння спричинило загибель трьох неповнолітніх хлопчиків та 32-х дорослих. Було багато й важкопоранених. На момент катастрофи на Allmend знаходилося близько 20 000 людей.


Оборонна стратегія Réduit, що була застосована Швейцарією під час Другої світової війни, спричинила зупинку життя на аеродромі. Він втратив своє військове значення. На ньому навіть викопали траншеї, щоб запобігти зльотам та посадкам ворожих літаків.
У 1946 році Allmend був перетворений в зону для аварійної посадки. Проте вже в 1955 році військова авіація остаточно покинула територію Allmend.
Авіаційні ангари було використано авіазаводом в Emmen та віддано під складські приміщення в Kriens. 


У 1989 році Люцернський карнавальний комітет ( Lozärner Fasnachtskomitee - LFK) звернувся до Дирекції будівництва з проханням надати йому в оренду колишні військові споруди що знаходились на Allmend для організаційних потреб фестивалю. Місто провело успішні переговори з військовими та з 1990 року тут знаходиться LFK. Учасникам прогулянки вдалось побувати в одній з цих будівель та побачити "кухню" знаменитого міського дійства.














Колись на Allmend був знаменитий фермерський ринок, де продавали тварин. Сьогодні вони тут лише насолоджуються увагою своїх господарів та гостей, що які прогулюються в цьому тихому та мальовничому куточку Люцерна. 
 





Зустріли учасники прогулянки тут і ось такі контрасти між ландшафтними традиціями швейцарців та росіян. 






Вікові дуби вдало підкреслюють холодну красу величі вершин Pilatus.


Ігри на свіжому повітрі - невід'ємна частина культури швейцарців.


Навіть старі пеньки та корчаки тут виглядають чудовим доповненням благородного пейзажу. 



Столітні дуби добре пам'ятають історію Allmend. 
 



Є тут і приватні клуби з своїми оригінальними традиціями, історією та трофеями.




Королева гір Riggi прекрасна зі всіх ракурсів. З Allmend її благородне домінування відчувається по особливому.


Для багатьох українців Allmend став місцем першого знайомства з Люцерном. Саме тут досі знаходиться приймальний пункт DAF, куди вперше прибувають втікачі від війни в Україні.








Авіаційна історія Allmend досі жива та знаходиться зовсім поруч. Варто лише підняти очі до неба.




Кава в затишному кафе, спонсором якої виступають друзі пана Вернера, завжди є чудовою кульмінацією багатогодинного феєрверку вражень та можливістю поділитись ними.




На Allmend посміхаються навіть горнятка.



Після таких прогулянок завжди хочеться відразу поділитись їх фотографіями з своїми друзями.







Вокзал - перша і остання точка п'ятничної зустрічі. Але враження від неї тут не закінчуються. Вони назавжди лишаться з її учасниками в їх серцях та в віртуальному просторі кольорових світлин. А значить... Наступний тиждень знову покличе в дорогу по чудових краєвидах природи та історії прекрасного міста над Vierwaldstättersee.



Dankeschön dafür an Werner Haas!





0 comments:

Дописати коментар